Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ



ΒΡΑΥΡΩΝΑ-ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ

Η πρώτη και η δευτέρα τάξη του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας την Παρασκευή 16 Απριλίου επισκέφτηκαν την περιοχή όπου ιδρύθηκε και άκμασε ένα από τα σημαντικότερα ιερά της Ελλάδας, αφιερωμένο στην Βραυρωνία Αρτέμιδα. Εκεί λατρεύτηκε η μεγάλη θεά της φύσης, η Άρτεμις, προστάτιδα των παιδιών και της οικογένειας.


Το υπάρχον μουσείο αποτελείται από πέντε αίθουσες. Στην πρώτη αίθουσα βρίσκονται έργα κεραμικής μικροτεχνίας και κοσμήματα. Ανάμεσά τους βρίσκονται θραύσματα αγγείων με παραστάσεις από τη θρησκευτική και καθημερινή ζωή της εποχής. Στην αίθουσα των γλυπτών στέκονται τα αγάλματα των παιδιών με τα εκφραστικά τους πρόσωπα. Μαρμάρινα κεφάλια κοριτσιών, αγαλματίδια καθιστών αγοριών αλλά και τα παιχνίδια τους δείχνουν πως περνούσαν τον ελεύθερο χρόνο τους. Στην αίθουσα, έπειτα, των θεών κυριαρχεί το μοναδικό ανάγλυφο με τη θεϊκή οικογένεια: το Δία, τη Λητώ και τα παιδιά τους, Απόλλων και Άρτεμις καθώς και το κεφάλι της νεαρής Ιφιγένειας. Στις επόμενες δύο αίθουσες εκτίθε-νται γεωμετρικά αγγεία νεκροταφείων της περιοχής.

Το μουσείο της Βραυρώνας, ένα από τα λαμπρότερα της Αττικής κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις των παιδιών. Όλα τα παιδιά άφησαν τον αρχαιολογικό χώρο γεμάτα ενθουσιασμό για τα αρχαιολογικά ευρήματα του μουσείου.


Μας εκνεύρισαν οι φύλακες του μουσείου με την προσχηματική δικαιολογία ότι ενοχλούμε τους μοναδικούς δύο επισκέπτες θέλανε να διασχίζουμε τον χώρο χωρίς να συζητάμε, να εκφράζουμε την άποψή μας για τα εκθέματα. Επιθυμούσαν απλώς να κοιτάμε ώστε γρήγορα να απαλλαγούν από την παρουσία μας.


Αφήσαμε το όμορφο τοπίο της Βραυρώνας με τα δέντρα και τα λουλούδια να είναι ανθισμένα. Κατευθυνθήκαμε προς τον Πόρτο Ράφτη.


Το τοπίο εδώ ήταν υπέροχο, η θάλασσα ήρεμη και έμοιαζε να μας καλεί να κάνουμε μια γρήγορη βουτιά στα καθαρά νερά της. Είχε λίγο αέρα, αλλά δεν δημιούργησε προβλήματα. Εκεί κάναμε βόλτες στην παραλία και χαρήκαμε τον λαμπερό ήλιο. Γενικά περάσαμε ωραία. Το μόνο αρνητικό ήταν το ότι ο χρόνος παραμονής μας στους δύο τόπους ήταν λίγος. Έπρεπε να μέναμε λίγο παραπάνω ν’ απολαύσουμε την ανοιξιάτικη φύση.


Γαλανάκη Σοφία (Α1), Ευσταθίου Μαρία –Καλλιόπη (Α1), Καγγέλη Ανδριάννα (Β2)


ΦΩΤΟΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ










3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

gamw to 3o gymnasio k ta tzamia tou

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ είπε...

ΑΝ ΕΣΕΝΑ "ΑΝΩΝΥΜΕ"ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΤΟΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ. ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΔΗΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΗΛΑΣ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ!!!!!!11

Δημοσίευση σχολίου