Σάββατο 24 Απριλίου 2010

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ



ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ...!

Το σχολείο μας, είναι γνωστό, ότι διαθέτει μια μικρή και όχι καλά οργανωμένη βιβλιοθήκη, για αυτό το λόγο λοιπόν σκεφτήκαμε να αποθησαυρίσουμε πολύτιμες ιδέες για τη λειτουργική οργάνωσή της από ένα εξαίσιο χώρο, ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ.
Έτσι, τα (21) παιδιά της βιβλιοθήκης επισκέφτηκαν αυτό το μέρος, την Τετάρτη 14 Απριλίου με την συνοδεία των καθηγητών Δημητρίου Ντάβαζλη και της Ειρήνης Περάκη. Αυτή η εκδρομή αποτελούνταν από δύο σκέλη : α) μια πρωτοποριακή παρουσίαση για την ιστορία της Γραφής μέσω μιας μεγάλης οθόνης (η οποία είχε εικόνες και κειμενάκια περασμένα από έναν υπολογιστή) και αναπαράσταση της παλαιάς γραφής και β)ξενάγηση στο χώρο της βιβλιοθήκης.
Το Ίδρυμα Ευγενίδου λειτουργεί από το 1966.Η βιβλιοθήκη του περιλαμβάνει περίπου 55.000 βιβλία και οι συνδρομητές είναι περίπου 43.700 άτομα. Στην αρχή της επίσκεψή μας είχαμε μια υπέροχη γνωριμία αλλά καθόλου πρωτόγνωρη με την έννοια ''βιβλιοθήκη''. Δηλαδή, μάθαμε τι μπορούμε να βρούμε σε μια βιβλιοθήκη, σε τι μας χρησιμεύει. Ουσιαστικά είχαμε μια ευχάριστη συζήτηση με την υπεύθυνη του χώρου, καθώς μας έκανε τις παραπάνω ερωτήσεις και εμείς απαντούσαμε σύμφωνα με τις γνώσεις μας και έπειτα μας έδειχνε τις απαντήσεις μέσα από μια οθόνη. Παρεμπίπτοντος η υπεύθυνη ήταν πολύ πρόσχαρη, ευγενική και φιλόξενη.
Στο δεύτερο μέρος της ξενάγησης μας επισκεφτήκαμε την βιβλιοθήκη, η οποία ''απλωνόταν'' σε τρεις ορόφους. Ο πρώτος είχε βιβλία λογοτεχνίας, ιστορίας, τεχνών αλλά σαφώς για τους περισσότερους ο πιο ενδιαφέρον χώρος σε αυτόν τον όροφο ήταν αυτός με τα νεανικά βιβλία. Μια συναρπαστική συλλογή που μας εντυπωσίασε πολύ, αλλά αργότερα εντυπωσιαστήκαμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά..!!! Ο δεύτερος όροφος είχε βιβλία πληροφορικής, και σπάνιες συλλογές περιοδικών(και από το εξωτερικό, μέχρι και από την δεκαετία του ΄80)όλων των ειδών,μαγειρικής, αστρονομίας κ.ά .Και ο τελευταίος όροφος είχε πάλι βιβλία διαφόρων ειδών.
Ωστόσο και οι τρεις όροφοι είχαν τραπέζια για μελέτη, υπολογιστές και αρκετά βιβλία. ΧΑΝΕΣΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ. Στην συνέχεια πήγαμε στο χώρο που βρισκόμασταν και πριν και μάθαμε από που ξεκίνησε η γραφή.(από τους Σουμέριους το 3000 Π.Χ. με την δημιουργία της σφηνοειδής γραφής, αν και αργότερα έγιναν αρκετές βελτιώσεις!).
Σε αρκετούς ,ή μάλλον στους περισσότερους άρεσε το τελευταίο μέρος της επίσκεψης, όπου με την πολύτιμη βοήθεια του κυρίου Κουρουμπακάλη ΦΕΡΑΜΕ ΤΙΣ ΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ.! Εγκαινιάσαμε ένα νέο πρόγραμμα. Γράψαμε στην παλιά γραφομηχανή, σε πάπυρο, περγαμηνές, δέρματα ζώων με μελάνι. Εντυπωσιακή αναπαράσταση της παλιάς γραφής.!!! Ήμασταν πολλοί τυχεροί/τυχερές που ήμασταν οι πρώτοι που δοκιμάσαμε αυτό το πρόγραμμα.

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Θα πρέπει καταρχάς να αρχειοθετήσουμε τα βιβλία, να γίνει η καταγραφή των βιβλίων σε υπολογιστή, και να προσθέσουμε στη ράχη, στο κάτω μέρος κάθε βιβλίου έναν συγκεκριμένο αριθμό και τρία συγκεκριμένα γράμματα σύμφωνα με την Δεκαδική Ταξινόμηση του Dewey, δηλαδή τις διαιρέσεις των θεμάτων, κάθε θέμα θα έχει το δικό του αριθμό για την λειτουργική οργάνωση της βιβλιοθήκης μας. Αυτές είναι κάποιες από τις ιδέες που αντλήσαμε από αυτή την εκδρομή στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Να δούμε τώρα κατά πόσο θα τα εφαρμόσουμε!!!

ΛΙΤΟΥ ΝΙΚΗ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου