Σάββατο 22 Μαΐου 2010

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ ΘΡΥΛΟΣ



ΘΩΡΗΚΤΟ ΑΒΕΡΩΦ


Το πολεμικό πλοίο Αβέρωφ είναι το ιστορικότερο και ενδοξότερο πλοίο της νεότερης Ελλάδας. Είναι θωρακισμένο καταδρομικό, κλάσης ΠΙΖΑ, το οποίο ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία του Oρλάντο στο Λιβόρνο της Ιταλίας την περίοδο 1908 - 1911, και εντάχθηκε στο τότε Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό.

Το 10.200 τόνων θωρακισμένο εύδρομο (όπως ακριβέστερα περιγράφεται) είχε ιταλικές μηχανές 19.000 ίππων, 22 γαλλικούς λέβητες, γερμανικές γεννήτριες και αγγλικά πυροβόλα 190 και 234 χιλιοστών τύπου ARMSTRONG. Η μέγιστη ταχύτητα που ανέπτυσσε το Θωρηκτό ήταν 23 κόμβοι.

Με την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο Ελληνικός Στόλος αποδημεί στην Αλεξάνδρεια και μαζί του φεύγει και το «Γ. Αβέρωφ». Από την Αλεξάνδρεια το Θωρηκτό θα βρεθεί στη Βομβάη, περιπολώντας στον Ινδικό Ωκεανό. Με το τέλος του πολέμου, το Θωρηκτό, έχοντας εκπληρώσει το χρέος του αγκυροβόλησε, μαζί με τον υπόλοιπο στόλο, στο Φάληρο, στις 17 Οκτωβρίου 1944, φέρνοντας πίσω στην Πατρίδα την τότε Ελληνική Κυβέρνηση.

Όμως το πλοίο είχε ‘γεράσει' και το 1952 διατάχθηκε ο παροπλισμός του. Από το 1956 μέχρι το 1983, το Θωρηκτό βρέθηκε πρυμνοδετημένο στον Πόρο. Σήμερα το πλοίο-μουσείο «Γ. Αβέρωφ» αποτελεί μνημείο που τιμά αυτούς που υπηρέτησαν και έπεσαν στη διάρκεια της ένδοξης ιστορίας του, υποκαθιστώντας, έστω και κατά στοιχειώδη τρόπο, την έλλειψη μνείας των ναυτικών αγώνων στο επίσημο μνημείο του Κράτους.

Η επίσκεψή μας στο Θωρηκτό Αβέρωφ ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια μιας σχολικής εκδρομής, στην οποία έλαβαν μέρος περίπου 50 παιδιά. Όλοι εξέφρασαν θετικές εντυπώσεις όσον αφορά την φιλοξενία μας εκεί, καθώς και τα εκθέματα τα οποία θαυμάσαμε.

Το πολεμικό πλοίο Γ. Αβέρωφ είναι αναμφισβήτητα ένα πλοίο-θρύλος για το πολεμικό ναυτικό της χώρας μας. Οι επιτυχίες του στο Αιγαίο του χάρισαν αμέσως τον χαρακτηρισμό «Το τυχερό πλοίο», όμως εμείς θεωρούμαστε πιο τυχεροί που είχαμε την ευκαιρία να το επισκεφτούμε.



ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ-ΚΑΛΕΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ   Γ2΄

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου