Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ(2)


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ και ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ της ΕΡΕΥΝΑΣ

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

 
             ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΑ ΟΡΙΑ                                               ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
Αμμώνιο έως 0,5 mg/l                                                            Αμμώνιο = 0,05 mg/l
Νιτρικό έως 20mg/ l                                                         Νιτρικό = 10 mg/l
Νιτρώδες έως 0,03mg/ l                                                        Νιτρώδες <0,02 mg/l
Φωσφορικό έως 0,1 mg /l                                                    Φωσφορικό= 0 mg/l
Ph από 7,5 έως 9                                                                       Ph =8,0



Όπως παρατηρούμε, τα αποτελέσματα που βρήκαμε είναι κατώτερα των φυσιολογικών ορίων. Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι η θάλασσα της περιοχής μας δεν είναι μολυσμένη από ρύπους. Μικροβιολογικά δεν την εξετάσαμε αφού οι αναλύσεις απαιτούν ειδικό εξοπλισμό (μικροβιολογικό εργαστήριο).
Οι τιμές αυτές αντιπροσωπεύουν και τις τρεις παραλίες. Στεκόμαστε στην δεύτερη που εξετάσαμε που λειτουργεί ως λιμανάκι σκαφών. Ρύπους δεν βρήκαμε που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες σκαφών σέβονται το περιβάλλον ή λόγω εποχής δεν πολύ κινούν τα σκάφη ή κάνουν σωστή συντήρηση που αποτρέπουν διαρροές. Ο πυθμένας δεν ήταν καλά ορατός λόγω του βούρκου που δημιουργείται από τις προπέλες των σκαφών.

Το αμμώνιο είναι ένας από τους σημαντικότερους δείκτες μόλυνσης ενός σώματος νερού.
Μια εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση νιτρικού υποστηρίζει την ανάπτυξη φυτών αλλά και φυκιών. Ένα οικολογικό σύστημα μπορεί να χάσει την οικολογική του ισορροπία λόγω υπερβολικών ποσοστών από βιολογικά υλικά που παράγονται ως συνέπεια της υπερβολικής λίπανσης.
Η αυξημένη συγκέντρωση νιτρώδους είναι σημαντικός δείκτης μιας πιθανής μόλυνσης, θεωρείται επικίνδυνο για την υγεία. Σε υπερβολικά ποσοστά νιτρώδους εμποδίζει το οξυγόνο να φτάσει στο αίμα.
Ο φώσφορος σε αυξημένη συγκέντρωση είναι ένας σημαντικός δείκτης για τη μελλοντική μόλυνση του νερού.
Η τιμή pH είναι, επίσης αποφασιστικής σημασίας για τη αποτίμηση της ποιότητας του νερού. Τα ψάρια προτιμούν τιμές 7.5 έως 9.


ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
Τα σκουπίδια που συναντήσαμε ήταν πλαστικά (κυρίως σακούλες και μπουκάλια), αλουμινένια κουτάκια, αποτσίγαρα, γυάλινα μπουκάλια. Tα σκουπίδια τα οποία ασυνείδητα πετάμε και μολύνουμε τα πιο ωραίο δώρο που μας έχει προσφέρει τόσο απλόχερα η φύση.

ΖΩΑ και ΦΥΤΑ
Ανακαλύψαμε αχινούς, πεταλίδες, σαλιγκάρια της θάλασσας, καλαμάρια, σουπιές, καβούρια, μεγάλη ποικιλία οστρακοειδών που δεν μπορέσαμε να βρούμε το όνομά τους. Υπήρχε ποικιλία ψαριών που δεν γνωρίζουμε την ονομασία τους.
Συναντήσαμε αρκετά φυτά όπως Ποσειδωνίες και διάφορα φύκη.
Ακόμα και η παραλία- λιμανάκι είχε ψάρια λιγότερα όμως σε ποικιλία και αριθμό. Δεν μπορέσαμε να ανακαλύψουμε άλλο είδος ζωής αφού στις άλλες παραλίες τα περισσότερα είδη τα ανακαλύπταμε από τα υπολείμματα τους που είχε βγάλει στην ακτή η θάλασσα, και εδώ η ακτή ήταν τεχνητά διαμορφωμένη για να εξυπηρετεί τα σκάφη.

ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ
1) Η πρώτη παραλία βρίσκεται δίπλα στο λούνα παρκ, μια μεγάλη παραλία ξεχασμένη. Αν έλειπαν τα σκουπίδια, αν υπήρχαν κάδοι και πότε- πότε μαζεύονταν τι καλά που θα ήταν. Η απαγόρευση των τσιγγάνων να κατασκηνώνουν αφού είναι φορείς ρύπανσης λόγω του τρόπου ζωής τους. Οι χειμερινοί κολυμβητές αντί για παράγκα ως στέκι να είχαν κάποια άλλη κατασκευή πιο αισθητική με τον χώρο. Η παρουσία χειμερινών κολυμβητών μας χαροποίησε ιδιαίτερα που απολαμβάνουν την παραλία, το σπόρ τους και την θάλασσα. Αν φυτεύονταν δέντρα όταν μεγάλωναν θα είχαν σκιά οι κολυμβητές και θα ομόρφαινε ο χώρος. Χρειάζεται κάποιο μαγαζάκι να εξυπηρετεί κάποιες ανάγκες να μην γεμίσει όμως καφετέριες και ταβέρνες.
Χρειάζονται παγκάκια αφού όποιος θέλει να απολαύσει την θάλασσα δεν έχει που να σταθεί.

2) Η δεύτερη παραλία που επισκεφτήκαμε ήταν λιμανάκι για σκάφη. Χρειάζεται κάδους ,πιο πολλά δέντρα για σκιά, φροντισμένα λουλουδιασμένα παρτέρια, περισσότερα παγκάκια, ώστε να γίνει χώρος περιπάτου θαυμάζοντας τα καραβάκια.


3) Η Τρίτη παραλία βρίσκεται στα αστέρια είναι η πιο οργανωμένη και φροντισμένη παραλία. Υπήρχε ειδικός χώρος για ναυαγοσώστη. Σκουπίδια είχε και αυτή στα σημεία που έσκαγε το κύμα, πιστεύουμε όταν ανοίξει για μπάνιο θα την καθαρίσουν. Το μαγαζί που υπήρχε είναι χώρος για διαφορετική ξεκούραση από το μπάνιο. Πίσω από την καφετέρια υπάρχει μια πράσινη όαση με πολλά δέντρα και θάμνους ένας πάρα πολύ ωραίος χώρος.
Η παραλία αυτή είναι η ωραιότερη.


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…


Η εργασία μας αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί χρειάζεται να πάρουμε στοιχεία και μετρήσεις και άλλη εποχή ώστε να βγάλουμε πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα.
 Μάθαμε πάρα πολλά πράγματα από τη φετινή εμπειρία και ο προβληματισμός μαζί με τις νέες δραστηριότητες που θα κάνουμε πιστεύουμε θα μας βοηθήσουν να έχουμε ώριμη και κριτική σκέψη, να συμβάλλουμε σε πρακτικές απόψεις ώστε ο δήμος να έχει ιδέες για την αξιοποίηση των παραλιών υπέρ της αναψυχής των κατοίκων της Γλυφάδας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου