Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

από τα αντιβιοτικά για την ακμή


Κίνδυνος λοιμώξεων στον λαιμό

Η μακροχρόνια λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων για τη θεραπεία της ακμής μπορεί να διαπλασιάζει τον κίνδυνο αναπτύξεως λοιμώξεων στο λαιμό, αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μία βρετανική βάση δεδομένων για να συγκρίνουν τον αριθμό των λοιμώξεων της ανώτερης αναπνευστικής οδού σε ασθενείς που έπαιρναν αντιβιοτικά για την ακμή και σε εθελοντές που δεν είχαν χρησιμοποιήσει τέτοια φάρμακα. Μεταξύ των λοιμώξεων που εξετάσθηκαν ήσαν το κοινό κρυολόγημα, ο πονόλαιμος, η αμυγδαλίτιδα και η λαρυγγίτιδα.
Από τους 118.496 εθελοντές που περιλαμβάνονταν στην βάση δεδομένων, το 72% είχαν χρησιμοποιήσει αντιβιοτικά είτε τοπικά στο δέρμα, είτε από το στόμα, για περισσότερες από έξι εβδομάδες προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ακμή τους, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Αρχεία Δερματολογίας».
Μέσα στον πρώτο χρόνο, το 15% των χρηστών των αντιβιοτικών είχαν πάθει τουλάχιστον μία λοίμωξη του λαιμού, με τις πιθανότητες εκδηλώσεως τέτοιας λοιμώξεως να είναι διπλάσιες απ’ όσες στους εθελοντές που δεν είχαν πάρει αντιβιοτικά.
Η μακροχρόνια λήψη αντιβιοτικών είναι μια συνήθης και ευρέως χρησιμοποιούμενη θεραπεία για τους πάσχοντες από σοβαρή ακμή. Οι ερευνητές εικάζουν ότι τα αντιβιοτικά αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεως, εξολοθρεύοντας τα «καλά» βακτήρια που εκ φύσεως υπάρχουν στον λαιμό. Γι’ αυτό, συνιστούν στους ασθενείς να παίρνουν αντιβιοτικά μόνο με ιατρική συνταγή και για όσο χρονικό διάστημα συνιστούν οι γιατροί, και να μην πειραματίζονται από μόνοι τους.

Πηγή: "Archives of Dermatology"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου