Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ


ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Με την έννοια της βιοποικιλότητας εννοούμε την ποικιλία γενών, ειδών και οικοσυστημάτων από τα οποία αποτελείται η ζωή στη Γη. Διακρίνεται στην γενετική, στην οργανισμική και στην οικολογική βιοποικιλότητα
Την γενετική βιοποικιλότητα αποτελούν η δομή και λειτουργία των γονιδίων δηλ. το γενετικό υλικό που φέρει κάθε άνθρωπος και τον κάνει μοναδικό, την οργανισμική που αναφέρεται στην ποικιλία βιολογικών ειδών, και την οικολογική στην ανήκουν οι οικότοποι. Οι επιστήμονες όταν μιλάνε για την βιοποικιλότητα εννοούν κυρίως την ποικιλία βιολογικών ειδών.
Σήμερα δυστυχώς παρατηρείται μείωση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη μας , που οφείλεται στη ρύπανση του περιβάλλοντος ,στην ανοικοδόμηση, στην καταστροφή και υπερεκμετάλλευση των δασών, στη μείωση και μόλυνση των υδάτων , στο κυνήγι, στις εξορύξεις, στις κλιματικές αλλαγές κ.α.
Τα επόμενα χρόνια το πιο πιθανόν είναι να εξαφανιστούν τα μισά είδη φυτών και ζώων που υπάρχουν στον πλανήτη μας. Αυτό είναι πολύ δυσάρεστο εάν συνειδητοποιήσει κανείς τις εκτιμήσεις των ειδικών δηλαδή ότι τα διάφορα είδη φυτών και ζώων ανέρχονται στα 5 .000.000 και ότι όλα αυτά εξαφανίζονται σιγά-σιγά για πάντα από το πρόσωπο της γης .
Για τους παραπάνω λόγους η διεθνής κοινότητα και οι χώρες της Ευρώπης καθιέρωσαν πολιτικές με σκοπό να σταματήσει η μείωση της βιοποικιλότητας, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση της γεωργίας , της αλιείας, της παραγωγής νέων φαρμάκων και της ύπαρξης της ίδιας της ζωής
ΜΑΡΙΑ-ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου