Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

VITUS


βραβευμένη κοινωνική ταινία 
Το Vitus, η ταινία που αύριο θα παρακολουθήσουμε ως σχολείο,είναι ένα βραβευμένο κοινωνικό φιλμ που αναφέρεται στην καταπίεση των χαρισματικών παιδιών, όταν υποχρεώνονται σε πρόωρη ενηλικίωση. 

ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο Vitus είναι ένα μικρό αγόρι που κυριολεκτικά μοιάζει σαν να έπεσε από άλλο πλανήτη. Ένα παιδί θαύμα, που έχει οξύτατη ακοή λες και είναι νυχτερίδα, παίζει πιάνο σαν βιρτουόζος και μελετά εγκυκλοπαίδειες από τα πέντε του χρόνια. Χωρίς καμία αμφιβολία, οι γονείς του βλέπουν σε εκείνον τα όνειρα τους να πραγματοποιούνται και περιμένουν από εκείνον να τον δουν κάποια μέρα να γίνεται διάσημος πιανίστας. Πιστεύουν ότι ένα λαμπρό μέλλον ανοίγεται μπροστά του. Παρόλα αυτά, ο ιδιοφυής πιτσιρίκος, έχοντας κουραστεί από τις αυξημένες απαιτήσεις των γύρω του, προτιμά να παίζει στο εργαστήριο του εκκεντρικού παππού του, με τον οποίο αναπτύσσει μια σχέση τρυφερή και ποιητική. Ονειρεύεται να πετάξει και να έχει μια φυσιολογική παιδική ηλικία. Τελικά, με μια δραματική τροπή, ο Vitus αποφασίζει να πάρει την ζωή κυριολεκτικά στα χέρια του. Μια κρυφή, δεύτερη ζωή ανοίγεται μπροστά του... (η συνέχεια επί της οθόνης).

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Δίπλα στον σπουδαίο και διάσημο Ελβετό ηθοποιό Bruno Ganz [αγαπημένος του Βιμ Βέντερς (Ένας Αμερικανός Φίλος, Φτερά του Έρωτα)], ο Ελληνο-ελβετός πιτσιρικάς Τέο Γκεοργκίου, που υποδύεται τον Vitus στην ηλικία των 12, δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας. Aξιοσημείωτο είναι ότι οι ηθοποιοί που υποδύονται τους γονείς του Vitus, Τζούλικα Τζένκινς και Μπρούνο Γκαντζ, είναι θεατρικοί ηθοποιοί που παίζουν για πρώτη φορά στην οθόνη.
Ο σκηνοθέτης Φρέντι Μούρερ γεννήθηκε το 1940 στην Ελβετία και πριν αφοσιωθεί στη σκηνοθεσία ταινιών, σπούδασε φωτογραφία στη Ζυρίχη. Πρόκειται για έναν σκηνοθέτη που αναζητά την αυθεντικότητα σε κάθε σκηνή, για αυτό επιλέγει σχεδόν πάντα θεατρικούς ηθοποιούς. Έχει βραβευτεί πολλές φορές με διεθνή Βραβεία, όπως το Golden Leopard στο Λοκάρνο για την ταινία «Alpine Fire».

ΒΡΑΒΕΙΑ
Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης  Ξενόγλωσσης Ταινίας 2007
AFI FEST 2006 Βραβείο Κοινού 2006
Rome Intl. FF 2006 Βραβείο Κοινού 2006
Chicago Intl. FF 2006 Βραβείο Κοινού 2006
Swiss Film Prize 2007 Καλύτερη Ταινία Μυθοπλασίας 2007
Children FF Chennai, India 2006 Βραβείο Σκηνοθεσίας 2006
Strasbourg FF Augenblick 2007 Βραβείο Κοινού 2007 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ
Χρονολογία παραγωγής: 2006
Χώρα παραγωγής: ΕΛΒΕΤΙΑ
 Γλώσσα: ΑΓΓΛΙΚΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ Ελβετίας
 Διάρκεια: 100'
 Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
 Ήχος: Dolby digital
 Είδος ταινίας: ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ, ΜΟΥΣΙΚΗ

ΥΓ. Η ταινία έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας για να την παρακολουθήσουν οι μαθητές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου