Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΓΚΡΗΚΛΙΣ


greeklish

Ο όρος greeklish βγαίνει από το Greek και το English. Τα greeklish είναι μία γλώσσα που χρησιμοποιούν οι νέοι σήμερα. Ουσιαστικά, τα greeklish είναι η ελληνική γλώσσα αλλά γραμμένη με το λατινικό αλφάβητο. Αν και πολλοί λένε ότι είναι ένας τρόπος επικοινωνίας των νέων της εποχής μας, φαίνεται ότι η ιστορία τους αρχίζει από αρκετά χρόνια πριν… 
Οι πρώτοι υπολογιστές που δημιουργήθηκαν δεν είχαν την δυνατότητα να αναγνωρίσουν τους ελληνικούς χαρακτήρες. Το γεγονός αυτό ώθησε τους Έλληνες να πληκτρολογούν τα κείμενα και τα μηνύματα τους με λατινικούς χαρακτήρες. Σήμερα αν και οι υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας είναι σε θέση να διαβάσουν τα Ελληνικά, πολλοί συνεχίζουν να συνομιλούν στο διαδίκτυο με greeklish. Αυτό γίνεται επειδή είναι πιο εύκολη και πιο γρήγορη η πληκτρολόγησή τους και το κυριότερο δεν είναι απαραίτητο να είναι ορθογραφημένη. Βέβαια η χρήση τους πολλές φορές κατακρίνεται επειδή δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με τη γραφή αυτή. Τα Greeklish δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη ορθογραφία οπότε ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιεί τα δικά του!
ΓΑΛΑΝΑΚΗ ΣΟΦΙΑ

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αντιγράφω από παλιότερο σχόλιό μου:

1. Είναι ανούσιο το να γράφεις με greeklish.
Τα greeklish παίξαν σε μια εποχή (αρχές '90) που δεν ήταν οι υπολογιστές συμβατοί με τα Ελληνικά. Οπότε οι old-school καμμένοι computerάδες, θέλοντας και μη, έγραφαν με greeklish. Σήμερα δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα και κατά συνέπεια το να γράφεις εν έτη 2011 με greeklish είναι βλακεία και έλλειψη ωριμότητας.

2. Έχουμε και δικό μας αλφάβητο.

3. Μας βγάζουν τα μάτια.
Δοκίμασε να διαβάσεις μεγάλο κείμενο γραμμένο με greeklish και θα καταλάβεις τι εννοώ. Χώρια τα ορθογραφικά λάθη... Τα greeklish έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στο ότι τα άτομα κάτω από 17 χρονών ξεχνάνε σιγά σιγά την ορθογραφία και τη γλώσσα τους.

Θα μου πεις ότι γράφουν όλοι έτσι... Αν είσαι τόσο πρόβατο που αυτό που κάνεις το κάνεις επειδή το κάνουν οι πολλοί, είσαι πραγματικά για λύπηση. Το ότι το κάνουν οι πολλοί δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό.

Δημοσίευση σχολίου