Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ...


ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ ΕΦΗΒΕΙΑ


Το τέλος της παιδικής ηλικίας σήμερα, έρχεται πιο νωρίς απ' ότι παλαιότερα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε αντίθεση με την εφηβεία που μάλλον διαρκεί περισσότερο. Μέχρι να μπουν οι νέοι στην ενήλικη και θεωρητικά αυτόνομη ζωή, περνάνε μια πολύ μακριά περίοδο αναζητήσεων, αγώνων και προσαρμογών.
Σε  σύγκριση με τα παλαιότερα χρόνια, η περίοδος της εφηβείας σήμερα μοιάζει ατελείωτη και επεκτείνεται ακόμη και μετά τη σωματική και νοηματική ωριμότητα των δεκαοκτώ χρόνων. Η είσοδος των νέων στην επαγγελματική ζωή, απαιτεί πολλά και ποικίλα προσόντα, άρα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την απόκτησή τους, με συνέπεια την καθυστέρηση της αληθινής αυτονομίας τους. Οι νέοι στην Ελλάδα φεύγουν από το σπίτι κατά μέσο όρο γύρω στα 30 τους. χωρίς να σημαίνει αυτό, ότι γίνονται και οικονομικά ανεξάρτητοι. Η παράταση αυτή της εφηβικής περιόδου με όλη την ψυχική ανωριμότητα που συνεπάγεται (εξ αιτίας των συνθηκών που πλέον επικρατούν), απαιτεί μεγάλη κατανόηση και βοήθεια από τους γονείς, οι οποίοι εξακολουθούν να στηρίζουν τα παιδιά τους για πολλά χρόνια  ακόμη. Χωρία οικονομική ανεξαρτησία και αυτονομία φυσικό είναι η χρόνια παραμονή των νέων ανθρώπων στην οικογένεια και στο γονεϊκό σπίτι, να τους επιβραδύνει σε πολλούς τομείς εξέλιξης και ανάπτυξης, με αποτελέσματα αρνητικά και σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Ο οικονομικός παράγοντας  είναι καθοριστικός και ξέρουμε ότι με τα δεδομένα που θα ισχύουν και τα επόμενα χρόνια οι επόμενες γενιές θα αποτελέσουν  ένα κοινωνικό φαινόμενο, ίσως μοναδικό στην Ευρώπη. Τα ζευγάρια δύσκολα θα μπορούν να κάνουν το δικό τους σπίτι και νέο ξεκίνημα, άρα προβλέπεται μια μάλλον νέα φάση που θα περάσει η Ελληνική οικογένεια και κοινωνία. Μπορεί όλα αυτά να φαίνονται υπεραπλουστευμένα αλλά παιδιά τριαντάχρονα που  εξ ανάγκης ζουν ακόμα με τους γονείς τους δεν έχουν την ίδια γνώμη. 
Όλοι ονειρεύονται μια διαδρομή χωρίς λάθη ή προβλήματα, ένα μαγικό πτυχίο που θα δώσει     άμεσες και συγκεκριμένες επαγγελματικές λύσεις. Στην πραγματική ζωή, όμως οι καταστάσεις είναι πολύ διαφορετικές... 

Στη στήλη αυτή αρθρογραφούν μέλη της ομάδας γονέων του κέντρου Πρόληψης "Θησέας".
Το παραπάνω ενδιαφέρον κείμενο το αναδημοσιεύουμε από την καθημερινή εφημερίδα των Κυκλάδων ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

po po po ayta ta tragoudia disco me girisan...xronia pisw..ola tous iperoxa

Δημοσίευση σχολίου