Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Οι ρύποι που βλάπτουν την υγεία μας



Ατμοσφαιρική ρύπανση και υγεία

Η εικονογραφημένη ιστορία, προέρχεται από τον δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρουσιάζει το πρόβλημα της ρύπανσης στις πόλεις και τις επιπτώσεις του στην υγεία, καθώς και τις προσπάθειες που γίνονται για τον περιορισμό της.
Τι είναι αυτό το μαύρο σύννεφο που φαίνεται εκεί μακριά;
Είναι μια πόλη!
Γιατί όμως ο αέρας που την περιβάλλει είναι τόσο βρώμικος και σκούρος;
1 - εργοστάσια και βιομηχανία
2 - οδικές μεταφορές
3 - επεξεργασία απορριμάτων
4 - κτηνοτροφία και γεωργία

όλες αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να δημιουργήσουν ατμοσφαιρική ρύπανση μέσα και γύρω από την πόλη.

Η βιομηχανική δραστηριότητα κι ιδιαίτερα η παραγωγή ενέργειας, είναι η κύρια πηγή εκπομπών του διοξειδίου του θείου (SO2) και του οξειδίου του αζώτου (NOx).

Οι οδικές μεταφορές απελευθερώνουν μονοξείδιο (CO) και διοξείδιο (CO2) του άνθρακα, πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) και υποξείδιο του αζώτου (NOx). 

Εάν η καύση των σκουπιδιών (αποτέφρωση) δεν διαχειρίζεται καταλλήλως, μπορεί να παράγει δηλητηριώδη χημικά όπως υδροχλωρικό οξύ, διοξίνες, φουράνιο και βαρέα μέταλλα. 


Η καύση γεωργικών απορριμμάτων ή καλαμιών στους κάμπους, οι εντατικές μεγάλες ζωικές μονάδες κι η υπερβολική χρήση λιπασμάτων απελευθερώνουν αμμωνία (NH3) στην ατμόσφαιρα.

Οι περισσότεροι ρύποι είναι αόρατοι με γυμνό μάτι, μερικοί όμως, όπως τα αιωρούμενα στερεά σωματίδια (SPM), ο μόλυβδος (Pb) και ο λιγνίτης (βασική πηγή των σωματιδίων) δημιουργούν το σκούρο σύννεφο που μπορούμε να δούμε επάνω από την πόλη. 

Οι νεόφερτοι στις πόλεις μπορεί να υποφέρουν λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αναπτύσσοντας συμπτώματα όπως ο βήχας, δάκρυα στα μάτια, φτάρνισμα, ή ακόμα και λαχάνιασμα και αναπνευστικό συριγμό.
Αυτές οι επονομαζόμενες οξείες επιπτώσεις παρουσιάζονται αμέσως μόλις έρθουμε σε επαφή με ρύπους και σταματούν όταν δεν εκτιθέμεθα πλέον σε αυτούς.
Επιπλέον τα σώματά μας προσαρμόζονται σχετικά γρήγορα στις αλλαγές συνθηκών και μετά από μερικές ώρες οι νεόφερτοι σπάνια αισθάνονται ακόμη αυτές τις οξείες επιπτώσεις. 


Όμως εάν οι άνθρωποι εκθέτονται στους ατμοσφαιρικούς ρύπους για μακρές περιόδους, μπορεί να αναπτύξουν πιο σοβαρές ασθένειες που προσβάλλουν το αναπνευστικό (αναπνοή) και καρδιοαγγειακό (αίμα) σύστημά τους. Η μακρόχρονη έκθεση μπορεί να προσβάλλει εσωτερικά όργανα όπως τους πνεύμονες, τη σπλήνα και το συκώτι και μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονικά νοσήματα και να αυξήσει την ευαισθησία στις βακτηριδιακές κι ιογενείς λοιμώξεις. 
Αυτές ονομάζονται χρόνιες επιπτώσεις και μπορούν να συνεχιστούν ακόμα κι όταν το σώμα δεν εκτίθεται πλέον στους ρύπους.
Ευτυχώς, πολλοί άνθρωποι που ζουν στις πόλεις συνηθίζουν στους ρύπους και δεν υποφέρουν από τις αρνητικές επιπτώσεις τους. 



Μία από τις βασικές ασθένειες που προκαλείται από την ατμοσφαιρική ρύπανση και το παθητικό κάπνισμα είναι το ΑΣΘΜΑ.
Το ΑΣΘΜΑ είναι μια αρρώστια του αναπνευστικού συστήματος. Η φλεγμονή φράζει την παροχή αέρα, προκαλώντας οξεία δυσπνοή και αναπνευστικό συριγμό.
Στις βιομηχανοποιημένες χώρες όπως αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΑΣΘΜΑ προσβάλλει το 5-8% του πληθυσμού κι αυτός ο αριθμός μεγαλώνει κατά 5% κάθε χρόνο. Πολλά από τα θύματα είναι παιδιά.



Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα τρωτά στους ρύπους του περιβάλλοντος γιατί:
- Ο μεταβολισμός των παιδιών, ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, δεν είναι ακόμα ώριμος. Τα σώματά τους είναι λιγότερο ικανά να αντιμετωπίσουν τις τοξικές ουσίες απ' όσο είναι τα σώματα των ενηλίκων.
- Τα παιδιά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται γρήγορα κι αυτές οι ευαίσθητες διαδικασίες μπορούν εύκολα να παρενοχληθούν.
- Το ότι είναι μικρότερα από τους ενήλικες, σημαίνει για τα παιδιά πως συναντούν μια υψηλότερη πυκνότητα ρύπων.
- Τα παιδιά τρώνε περισσότερο φαγητό, πίνουν περισσότερα υγρά και αναπνέουν περισσότερο αέρα σε σχέση με το βάρος του σώματός τους απ' ό,τι οι ενήλικες. 


Οι διακοπές είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να βοηθήσεις το σώμα σου να απαλλαχτεί από αυτούς τους αόρατους ρύπους. Δεν είναι απαραίτητο να κάνεις ένα μακρύ ταξίδι: ακόμα και μια ημερήσια εκδρομή στην εξοχή θα βοηθήσει το σώμα σου, αφού θα αναπνεύσεις φρέσκο και καθρό αέρα! 


Τα κράτη μέλη προσπαθούν να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση στις χώρες τους:
- ενθαρρύνοντας τη χρήση των δημόσιων μεταφορικών μέσων και την ποδηλασία·
- κλείνοντας το κέντρο μερικών πόλεων για την κυκλοφορία σε τακτά χρονικά διαστήματα, ή όταν η ρύπανση είναι ιδιαίτερα άσχημη.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταπολεμά την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης:
- ορίζοντας στόχους για τη μείωση της εκπομπής ρύπων, την οποία πρέπει να επιτύχουν οι βιομηχανίες·
- ενθαρρύνοντας την έρευνα για εναλλακτικές πηγές ενέργειας για την κυκλοφορία και παραγωγή ενέργειας·
- ενθαρρύνοντας την αυξημένη αποδοτικότητα των βιομηχανικών κατασκευών.


Τον Μάιο του 2001, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ειδικά προορισμένο για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των επιδράσεών της στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον.
Αυτό το πρόγραμμα ονομάζεται CAFE (Καθαρός αέρας για την Ευρώπη). Το CAFE είναι μια προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των κρατών μελών, της βιομηχανίας και των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών (ΜΚΟ) για τον εντοπισμό όλων των μέτρων που χρειάζεται να παρθούν για να εξασφαλιστεί ο καθαρός αέρας στην Ευρώπη.

Μάθε περισσότερα για το CAFE



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου