Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973


ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ

Γιορτάζουμε και τιμούμε την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, εορτασμό που η πολιτεία επίσημα καθιέρωσε να γίνεται στις 17 Νοεμβρίου, ως ημέρα αποδόσεως τιμής, σ' αυτούς που αγωνίστηκαν και έπεσαν για την ελευθερία.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν συνέβη έτσι ξαφνικά. Ουσιαστικά ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Οι φοιτητές σ' όλη τη διάρκεια της επτάχρονης τυραννίας αποτέλεσαν την ψυχή του αγώνα για την κατάλυση της δικτατορίας. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ξεκίνησε από καθαρώς φοιτητικά αιτήματα και εξελίχτηκε απρόοπτα, δραματικά και απρόβλεπτα, κάτω από την επίδραση του Πανελλήνιου πόθου για Ελευθερία και Δημοκρατία.

14 Νοεμβρίου 1973
Χιλιάδες φοιτητές έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί στο κτήριο της Νομικής Σχολής και ετοιμάζονται να κάνουν συνέλευση. Στο τέλος της συνέλευσης πραγματοποιούν πορεία στην οδό Σόλωνος και στην Πατησίων. Στο πολυτεχνείο η συνέλευση αποφάσισε αποχή από τα μαθήματα και άρχισαν και αυτοί μαζικότερες διαδηλώσεις κατά του δικτατορικού καθεστώτος. Το απόγευμα και ενώ οι φοιτητές παραμένουν στο Πολυτεχνείο, ο αστυνομικός διευθυντής Δασκαλόπουλος και ο εισαγγελέας Σαμήτας διατάζουν τους φοιτητές να διαλυθούν. Οι φοιτητές βρίσκονται σε δίλημμα. Δημιουργείται συντονιστική επιτροπή η οποία και αποφασίζει στις 8.30 μ.μ. την κατάληψη του Πολυτεχνείου.

15 Νοεμβρίου 1973
Από τις πρώτες πρωινές ώρες φάνηκε η στήριξη του Ελληνικού Λαού προς τους αγωνιζόμενους φοιτητές. Τρόφιμα, γραφική ύλη και φάρμακα είναι μερικά από τα εφόδια τα οποία παρείχε ο λαός στους φοιτητές. Το βράδυ μπαίνει σε λειτουργία για πρώτη φορά ο σταθμός των "Ελεύθερων Πολιορκημένων. Ο πομπός κατασκευάστηκε μέσα σε λίγες ώρες στα εργαστήρια της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από τον Γιώργο Κυρλάκη. Το, πλέον ιστορικό, μήνυμά τους ήταν «Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία»

16 Νοεμβρίου 1973
Μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον του πλήθους που ήταν συγκεντρωμένο έξω από το Πολυτεχνείο με γκλομπς, δακρυγόνα και σφαίρες ντουμ-ντουμ. Οι περισσότεροι διαδηλωτές διαλύθηκαν. Όσοι έμειναν έστεισαν οδοφράγματα ανατρέποντας τρόλεϊ και συγκεντρώνοντας υλικά από ανεγειρόμενες οικοδομές και άναψαν φωτιές για να εξουδετερώσουν τα δακρυγόνα. Αργότερα η αστυνομία έκανε χρήση όπλων χωρίς να πετύχει την καταστολή της εξέγερσης.

17 Νοεμβρίου 1973
Τα μεσάνυχτα και ενώ οι φοιτητές επιμένουν στην κατάληψη του Πολυτεχνείου κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα τανκ. Ο κόσμος έχει διαλυθεί βίαια ενώ ο καπνός από τα δακρυγόνα κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Στη 1.30 μ.μ. ο επικεφαλής του Τάγματος Στρατού δίνει διορία να εγκαταλείψουν το κτήριο. Παρ' όλες τις απειλές οι φοιτητές παραμένουν φωνάζοντας συνθήματα: «Ψωμί παιδεία ελευθερία» «Κάτω η Χούντα και οι Αμερικάνοι». Στις 2.50 π.μ. ο επικεφαλής διατάζει το ένα από τα τρία άρματα μάχης που είχαν παραταχθεί έξω από τη σχολή να γκρεμίσει την κεντρική πύλη. Όπως φαίνεται και στο ιστορικό φιλμ που τράβηξε παράνομα Ολλανδός δημοσιογράφος, το άρμα μάχης έριξε την σιδερένια πύλη τη στιγμή που επάνω βρίσκονταν ακόμα φοιτητές. 
Ο σταθμός του Πολυτεχνείου έκανε εκκλήσεις στους στρατιώτες να αψηφήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους και στη συνέχεια ο εκφωνητής απήγγειλε τον Εθνικό Ύμνο. Η μετάδοση διακόπηκε με την είσοδο του άρματος στον χώρο της σχολής. Οι φοιτητές βλέποντας το άρμα μάχης να εισβάλλει, ανοίγουν την πόρτα του Πολυτεχνείου στην οδό Στουρνάρη και αρχίζουν να εξέρχονται μαζικά. Ταυτόχρονα εισβάλλουν άντρες των ΛΟΚ και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο χώρο του πολυτεχνείου χτυπώντας αλύπητα όποιον βρουν. Σε μερικά σημεία οι φαντάροι αφήνουν τους φοιτητές να ξεφύγουν οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις επενέβησαν και εναντίον των αστυνομικών που βιαιοπραγούσαν στους φοιτητές.
Μέσα σε λίγη ώρα το κτήριο έχει αδειάσει. Πολλοί φοιτητές βρίσκουν καταφύγιο σε γειτονικές πολυκατοικίες. Ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας ανοίγουν πυρ από γειτονικές ταράτσες, ενώ άνδρες της ΚΥΠ καταδιώκουν τους εξεγερσίες.
Στρατιώτες και αστυνομικοί έβαλαν με πραγματικά πυρά κατά πολιτών μέχρι και την επόμενη μέρα, με αποτέλεσμα 83 καταγεγραμμένους θανάτους και εκατοντάδων τραυματιών στον χώρο γύρω από το Πολυτεχνείο αλλά και στην υπόλοιπη Αθήνα.
ΠΗΓΕΣ:
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ.GR
DASKALOS.EDU.GR
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ Ελληνική εφημερίδα της Αιγύπτου, φύλλο 18-11-1973
ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΩΤΑΚΗΣ Γ.:Η εξέγερση του Πολυτεχνείου - 17 Νοέμβρη 1973.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Η πολιορκία και η επέμβαση

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου