Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ



 ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Tο Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο επισκέφθηκε η πρώτη τάξη του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας την  Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου. Αυτή η μικρή διακοπή από το σχολείο είχε σκοπό να γνωρίσει στα παιδιά τον κόσμο της τέχνης και των   μαθηματικών. Να καταλάβουν καλυτέρα την σχέση ανάμεσα στα μαθηματικά και την τέχνη.
 Ξεκίνησαν χαρούμενα και ενθουσιασμένα. Ήταν η πρώτη εκδρομή τους στο Γυμνάσιο και φανταστείτε πως ένοιωθαν. Στο λεωφορείο αστειευόντουσαν , άκουγαν μουσική και παίζανε διάφορα παιχνίδια.
Τετράγωνα, κύκλοι, ρόμβοι. Όλα αυτά  βλέπανε οι μαθητές  και είχανε μαγευτεί.
Η πρώτη εντύπωση ήταν πολύ καλή καθώς σχολίαζαν την εκπληκτική ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο χώρο ,  τους ωραίους πινάκες στους τοίχους και τους μεγάλους διάδρομους, έργα καταξιωμένων δημιουργών, που μας οδήγησαν στην αίθουσα όπου μας προετοίμασαν για το τι πρόκειται να δούμε στο μουσείο.  Μετά την πρώτη γνωριμία με τους ξεναγούς πήγαμε να δούμε τα υπέροχα έργα τέχνης που μας τράβηξαν την προσοχή από όταν μπήκαμε μέσα. Είδαμε πολλά έργα που ο καθένας τα ερμήνευε με διαφορετικό τρόπο. Μάθαμε για την οφθαλμαπάτη κι άλλες τεχνικές.
Αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν στην αρχή, όταν ζητήθηκε να ζωγραφίσουν τα παιδιά ό,τι έρχεται στο μυαλό τους όταν ακούν την λέξη ποτήρι. Τα αποτελέσματα, όταν  τελείωσαν, ήταν εκπληκτικά καθώς όλα είχαν ζωγραφίσει κάτι διαφορετικό.
Στο τέλος όταν φύγαμε δεν είχαν έρθει τα λεωφορεία, γι αυτό περπατήσαμε σ’ έναν πολυσύχναστο δρόμο. Ήταν σαν να μας είχαν στρώσει κόκκινο χαλί. Τα αυτοκίνητα σταματάγανε για να περάσουμε και μικροπωλητές ερχόντουσαν για να μας πωλήσουν προϊόντα. Νοιώθαμε σαν να ήμασταν διάσημοι.
Μέσα από την ενδιαφέρουσα παρουσίαση έργων τέχνης φιλοτεχνημένα από διάσημους  καλλιτέχνες και με τη χρήση εποπτικού υλικού αλλά και ύστερα από αναλύσεις και εξηγήσεις του θέματος από ειδικούς, η επίσκεψη αυτή είχε το αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούσαν δηλαδή να μορφώσει και να ψυχαγωγήσει τα παιδιά.

 Δημήτρης Μαρούσης, Χριστίνα Οικονόμου,  Παναγιώτης Δεμέναγας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου