Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Δικαιώματα Παιδιών



 Έκκληση στις επιχειρήσεις να τα σέβονται 

Παρουσιάστηκαν χθες Τρίτη 12 Μαρτίου στο Λονδίνο από τη UNICEF, την οργάνωση UN Global Compact και το Σώστε τα Παιδιά, ένα σύνολο δέκα Αρχών που διασφαλίζουν ότι οι επιχειρήσεις σέβονται και υποστηρίζουν τα δικαιώματα των παιδιών. Καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα - από την παιδική εργασία, το μάρκετινγκ και τις διαφημιστικές πρακτικές, μέχρι το ρόλο των επιχειρήσεων στην παροχή βοήθειας στα παιδιά που πλήττονται από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης - οι Αρχές αυτές καλούν τις επιχειρήσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών μέσα από δεσμεύσεις στην πολιτική τους, τη δέουσα επιμέλεια και επανορθωτικά μέτρα, καθώς και την ανάληψη δράσεων για την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών. Συνοπτικά αυτές είναι:
1. Αναγνώριση της ευθύνης των επιχειρήσεων να σέβονται τα δικαιώματα των παιδιών και δέσμευση για τη στήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών.
2. Συμβολή στην εξάλειψη της παιδικής εργασίας, σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και επιχειρηματικές σχέσεις.
3. Παροχή αξιοπρεπούς εργασίας για τους νέους εργαζόμενους, γονείς και κηδεμόνες.
4. Διασφάλιση της προστασίας και της ασφάλειας των παιδιών σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και εγκαταστάσεις.
5. Εξασφάλιση ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες είναι ασφαλή και επιδίωξη να υποστηριχθούν τα δικαιώματα των παιδιών μέσω αυτών.
6. Χρησιμοποίηση μάρκετινγκ και διαφήμισης που σέβεται και υποστηρίζει τα δικαιώματα των παιδιών.
7. Σεβασμό και υποστήριξη των δικαιωμάτων των παιδιών σε σχέση με το περιβάλλον και την απόκτηση και τη χρήση γης.
8. Σεβασμό και υποστήριξη των δικαιωμάτων των παιδιών στα μέτρα ασφάλειας.
9. Βοήθεια στην προστασία των παιδιών που πλήττονται από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
10. Ενίσχυση των τοπικών και κρατικών προσπαθειών για την προστασία και την εκπλήρωση των δικαιωμάτων των παιδιών.
Οι Αρχές αυτές αποβλέπουν να είναι ένα βασικό σημείο αναφοράς για υφιστάμενες και μελλοντικές, εθελοντικές και άλλες πρωτοβουλίες, για τις επιχειρήσεις και τα παιδιά. Βασίστηκαν στα αποτελέσματα μιας παγκόσμιας διαδικασίας διαβουλεύσεων στην οποία συμμετείχαν πάνω από 600 ηγετικά στελέχη από τον επιχειρηματικό κόσμο, την κοινωνία των πολιτών και τα παιδιά.
Προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο στην Ελλάδα, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (Ε.Κ.Ε.), προχώρησαν στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας που επιτρέπει στους δύο φορείς να συντονίσουν και να ενισχύσουν τις κοινές τους προσπάθειες με στόχο:Την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων που είναι μέλη του Δικτύου για την ανάδειξη και διάδοση των δράσεων και προγραμμάτων της UNICEF και ιδιαίτερα σε ότι έχει σχέση με την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού. 
  • Τη μέσα από την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ενθάρρυνση και ανάπτυξη δράσεων που σχετίζονται με το παιδί, μέσω των επιχειρήσεων.
  • Την ενεργοποίηση του παγκόσμιου δυναμικού της UNICEF για οικοδόμηση καινοτόμων συνεργασιών μεταξύ του Ελληνικού τμήματός της των μελών του Δικτύου.
  • Την αναγνώριση και εδραίωση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF ως πολύτιμου συνεργάτη του Δικτύου προς όφελος των παιδιών στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Η UNICEF θεωρεί πως σήμερα παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία για να αξιοποιηθούν οι προσπάθειες πολλών ετών στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για πιο ουσιαστικές συνεργασίες προς όφελος των παιδιών.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου