Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

OpenOffice



ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
κειμενογραφος, παρουσιασεις, λογιστικά φύλλα...


Σίγουρα έχουμε ακουστά την εφαρμογή OFFICE της Microsoft με την οποία μπορούμε μεταξύ άλλων να γράφουμε και να επεξεργαζόμαστε κείμενα, να χρησιμοποιούμε λογιστικά φύλλα ή να δημιουργούμε παρουσιάσεις! Το μειονέκτημα αυτής της εφαρμογής είναι το κόστος εγκατάστασης. Κυκλοφορεί όμως παράλληλη εφαρμογή δωρεάν.

Το OpenOffice.org είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο εφαρμογών γραφείου ανοιχτού κώδικα. Περιλαμβάνει επεξεργαστή κειμένου(Writer),λογιστικό φύλλο(Calc), δημιουργό παρουσιάσεων (Ιmpress), πρόγραμμα σχεδίασης (Draw), διαχείριση βάσεων δεδομένων (Base) και μαθηματικών τύπων (Math). Λειτουργεί σε όλες τις πλατφόρμες υπολογιστών (Microsoft Windows,Solaris,Linux,Μac OS). Σχεδιάστηκε με σκοπό να αποτελέσει μια συμβατή και ελεύθερη εναλλακτική τουMicrosoft Office. Υποστηρίζει το ISO/IEC πρότυπο OpenDocument (ODF) για την ανταλλαγή εγγράφων.

Η λειτουργικότητα του είναι παρόμοια με τα άλλα δημοφιλή προγράμματα εφαρμογών γραφείου και για αυτό το λόγο είναι κατάλληλο και για επιχειρήσεις, σχολεία και οργανισμούς.

Η σουίτα είναι γνωστή σαν OpenOffice, αλλά αυτό αποτελεί εμπορικό σήμα μιας εταιρείας στην Ολλανδία και χρησιμοποιείται επίσης από την Orange UK, έτσι αποφασίστηκε η ονομασία OpenOffice.org.

Η γερμανική εταιρεία StarDivision είχε αναπτύξει αρχικά το StarOffice. Το 1999 η Sun Microsystems αγόρασε τον κώδικα και από τον Αύγουστο του 1999 άρχισε να διαθέτει την έκδοση 5.2 της εφαρμογής δωρεάν.

Ο πηγαίος κώδικας της σουίτας άρχισε να διανέμεται σαν ελεύθερο λογισμικό τον Ιούλιο του 2000, με σκοπό να σπάσει το μονοπώλιο του Microsoft Office από μια φθηνότερη, ίδιας ποιότητας και ελεύθερης προς τροποποίηση εναλλακτικής.

Στις 27 Ιανουαρίου του 2010 η Oracle Corporation αγόρασε την Sun Microsystems και συνέχισε να υποστηρίζει την εφαρμογή.

Το Open Office 3.3, η τελευταία έκδοση,διατίθεται και σε ελληνική έκδοση και μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν στον υπολογιστή σας. Ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας "πατώντας" στην παρακάτω διεύθυνση:

ΚΑΡΑΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΗΣ, ΜΑΡΟΥΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ



 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου