Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΜΟΥΣΙΚΟΚΟΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ


100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
 90 ΧΡΟΝΙΑ  ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΜΥΡΝΗΣ

Παρουσιάστηκε στους μαθητές και εκπαιδευτικούς του 3ου Γυμνασίου η εκδήλωση της χορωδίας για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και τα 90 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης, την Τετάρτη 16 Μαΐου τις δύο τελευταίες ώρες. 
Ο κορμός της εκδήλωσης είναι σειρά τραγουδιών που αποδίδει η χορωδία με πολυφωνίες και μονωδίες  και συνδέονται  με τις συγκεκριμένες επετείους. Τραγούδια εποχής και σύγχρονα, διαχρονικά, που θυμίζουν τα δύο σημαντικά  γεγονότα  της σύγχρονης ιστορίας μας. Ανάμεσα στα τραγούδια παρεμβάλλονται κείμενα  που διαβάζουν μαθητές και ιστορούν την Ελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον Ελληνικό στρατό και την καταστροφή της Σμύρνης από τους Τούρκους. 
Τη μουσική επιμέλεια και τη διδασκαλία της χορωδίας  φρόντισε ο καθηγητής της μουσικής Αναστάσιος Σταμάτογλου και τα κείμενα τα επιμελήθηκε η φιλόλογος  Αικατερίνη Δοκοπούλου.
Η σύνθετη αυτή εκδήλωση άφησε πολύ καλές εντυπώσεις παρόλο που οι ηχητικές εγκαταστάσεις αδυνατούσαν να ανταποκριθούν απόλυτα και μείωσαν την ποιότητα του ήχου. Πρόσφερε ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας , σεβόμενο την πραγματικότητα των γεγονότων και απαλλαγμένο σκοπιμοτήτων που τα υποβαθμίζουν καλλωπίζοντας την αλήθεια.
Η ίδια εκδήλωση θα παρουσιαστεί στο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ που οργανώνει ο Δήμος τον Ιούνιο στην 3η Μαρίνα. Το σχολείο μας θα συμμετέχει  και με άλλες εκδηλώσεις, των οποίων τις ημερομηνίες θα ενημερωθείτε μόλις οριστικοποιηθούν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου