Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Μύθοι και Αλήθειες (5)


 AIDS


Το AIDS, στενά συνδεδεμένο με τη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων, προκαλεί στιγματισμό και ντροπή σ’αυτούς που έχουν προσβληθεί. Μύθοι έχουν εγκατασταθεί ανάμεσά μας.

ΜύθοιΑλήθειες
Το AIDS προσβάλλει μόνο τους ομοφυλόφιλουςΤο AIDS πρωτοδιαγνώσθηκε σε ομοφυλόφιλους στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η ομοφυλοφιλική επαφή εξακολουθεί να αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης στο Δυτικό κόσμο αλλά ο ιός προσβάλλει και τα δύο φύλα μέσω ετεροφυλοφιλικής απροφύλακτης επαφής, όταν ο ένας σύντροφος έχει προσβληθεί. Στην Ελλάδα, το 22,2% των οροθετικών είναι ετεροφυλόφιλοι.
Αν συναναστρέφομαι με οροθετικό κινδυνεύω να μολυνθώ από το HIVΟ HIV δε μεταδίδεται με το άγγιγμα, τα δάκρυα, τον ιδρώτα ή το σάλιο. Δεν κινδυνεύουμε από τις κοινωνικές επαφές, την συγκατοίκηση ή την συνεύρεση στον ίδιο εργασιακό χώρο.
Το AIDS μεταδίδεται στις πισίνες και από το τσίμπημα κουνουπιώνΈχει αποδειχθεί ότι το AIDS δε μεταδίδεται στις πισίνες, επειδή ο ιός βρίσκεται σε μεγάλη αραίωση και σκοτώνεται από το χλώριο. O ιός αδρανοποιείται, επίσης, από το σάλιο των κουνουπιών. Άλλωστε στην Αφρική το τσίμπημα των κουνουπιών, το οποίο είναι η κύρια οδός μετάδοσης της ελονοσίας, δεν ενοχοποιείται για τη μετάδοση του ΑΙDS.
Το AIDS μεταδίδεται με το φιλίΈχει αποδειχθεί πως με το κοινωνικό φιλί δε μεταδίδεται. Με το ερωτικό φιλί οι πιθανότητες είναι ελάχιστες και αυξάνονται εάν στο στόμα των ερωτικών συντρόφων υπάρχουν πληγές ή αιμορραγία.
Το AIDS δε μεταδίδεται με το στοματικό έρωταΟ ιός υπάρχει στα κολπικά, τα προσπερματικά υγρά, καθώς και στο σπέρμα. Μεταδίδεται με κάθε είδους σεξουαλική επαφή. Η πιο επικίνδυνη θεωρείται η πρωκτική.
Το προφυλακτικό δεν προφυλάσσειΜελέτες, που έχουν γίνει μεταξύ ζευγαριών που ο ένας σύντροφος ήταν οροθετικός, έχουν αποδείξει ότι το προφυλακτικό προφυλάσσει πλήρως αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά από την αρχή της ερωτικής επαφής.
Το test για το AIDS δεν είναι σίγουροΗ εξέταση για τη διαπίστωση της οροθετικότητας ανιχνεύει αντισώματα έναντι του ιού στο αίμα με τη μέθοδο Elisa. Οι νεότερης γενιάς εξετάσεις είναι πολύ ευαίσθητες και ιδιαίτερα αξιόπιστες. Για να δοθεί ,όμως, θετική απάντηση απαιτείται επιβεβαιωτική εξέταση με τη μέθοδο Western Blot.
Οι μεταγγίσεις δεν είναι ασφαλείςΑπό το 1985 πραγματοποιείται έλεγχος των μεταγγίσεων και ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις μετάδοσης του ιού του AIDS. Αυτό οφείλεται στο ότι ο δότης βρισκόταν στην περίοδο του «σιωπηρού παραθύρου». Οι περιπτώσεις αυτές έχουν ελαχιστοποιηθεί με τη χρησιμοποίηση πιο ευαίσθητων Elisa, καθώς και με τη μοριακή μέθοδο NAT.
Όταν συμβεί σεξουαλικό ατύχημα με HIV θετικό άτομο, δεν υπάρχει καμία προφυλακτική θεραπείαΌταν επισυμβεί σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή σπάσει το προφυλακτικό κατά τη συνεύρεση με HIV θετικό άτομο, επιβάλλεται η άμεση (μέχρι 72 ώρες) χορήγηση αντιρετροϊκής αγωγής.
Οι τοξικομανείς μολύνονται οπωσδήποτε από AIDSΟι τοξικομανείς, οι οποίοι επαναχρησιμοποιούν σύριγγες και άλλα αντικείμενα για την παρασκευή και ενδοφλέβια χρήση τοξικών ουσιών, έχουν αυξημένες πιθανότητες να μολυνθούν από τους ιούς της ηπατίτιδας C και του AIDS. Εάν η χρήση γίνεται αποκλειστικά από σύριγγα μιας χρήσης δεν υφίσταται τέτοιος κίνδυνος.
Όποιος μολύνεται από τον ιό του AIDS οπωσδήποτε πεθαίνειΥπάρχει σήμερα αποτελεσματική θεραπεία για το AIDS, η οποία όμως δεν είναι ριζική. Η αντιρετροϊκή θεραπεία καταστέλλει τον πολλαπλασιασμό του ιού και μετατρέπει τη νόσο σε μακροχρόνια ασθένεια.
Τα φάρμακα είναι πολύ δραστικά και εάν ξεχνάω μερικές φορές τις δόσεις μου δεν παθαίνω τίποταΤα φάρμακα είναι όντως πολύ δραστικά, αλλά έχουν συγκεκριμένη διάρκεια δράσης Έτσι, εάν παραλείπονται δόσεις, μπορεί ο ιός να γίνει ανθεκτικός στα φάρμακα με καταστροφικές επιπτώσεις λόγω της αντοχής που αναπτύσσεται.
Γυναίκα οροθετική δεν μπορεί να γεννήσει υγιές παιδίΟροθετική γυναίκα μπορεί να αποκτήσει παιδί με πιθανότητα <1% να προσβληθεί από AIDS, εάν λάβει αγωγή από το στόμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενδοφλέβια αγωγή κατά τη διάρκεια του τοκετού, που θα γίνει με καισαρική τομή, και το παιδί υποβληθεί σε θεραπεία μετά την γέννησή του.
Οροθετικός άνδρας δεν μπορεί να αποκτήσει παιδίΣε ειδικά κέντρα, το σπέρμα του οροθετικού άνδρα υφίσταται ειδική επεξεργασία, υποβάλλεται σε διαδικασία καθαρισμού και στη συνέχεια γίνεται τεχνητή γονιμοποίηση.
Σύντομα θα υπάρξει εμβόλιο για το AIDSΑπό την εποχή που απομονώθηκε ο ιός, έχουν καταβληθεί πολλές προσπάθειες δημιουργίας εμβολίου χωρίς ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν πολλές μεταλλάξεις και διάφοροι ορότυποι του ιού.
  
Μάριος Κ. Λαζανάς, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Γ΄ Παθολογικού Τμήματος-Μονάδας Λοιμώξεων, Κοργιαλένειου Μπενάκειου Ν.Ε.Ε.Σ.
 ΣΣ. Το κείμενο αυτό δημοσιεύθηκε στο Ενημερωτικό Δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) του Υπουργείου Υγείας.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

BOYRDES!!!!

Δημοσίευση σχολίου