Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Μύθοι και αλήθειες (7)



  ΚΑΡΚΙΝΟΣ


ΜύθοιΑλήθειες
Η κληρονομικότητα ευθύνεται για τον καρκίνο του πνεύμοναΟ καρκίνος του πνεύμονα όπως και τα περισσότερα είδη καρκίνων δεν είναι κληρονομικά
Ο καρκίνος είναι μεταδοτικόςΔεν υπάρχει λόγος να αποφεύγεις κάποιον που έχει καρκίνο. Δεν μπορείς να κολλήσεις! Δεν είναι κακό να περνάς χρόνο με κάποιον που έχει καρκίνο· η υποστήριξή σου μάλιστα θα είναι πολύτιμη
Η χημειοθεραπεία είναι επώδυνηΗ χημειοθεραπεία είναι ανώδυνη. Είναι μια φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται συνήθως ενδοφλεβίως, ενώ η έγχυση του φαρμάκου είναι ανώδυνη.
Η χρησιμοποίηση στηθόδεσμου με ενίσχυση μπορεί να προκαλέσει εμφάνιση καρκίνουΔεν ισχύει σε καμία περίπτωση!
Η εμφάνιση ενός ογκιδίου στο μαστό είναι καρκίνοςΤο 80% των μορφωμάτων στο μαστό είναι καλοήθη. Ωστόσο πρέπει να διερευνώνται από το γιατρό για την εξέλιξή τους!
Όλοι οι τύποι του ιού HPV προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτραςΜερικοί μόνο από τους τύπους του ιού είναι συνδεδεμένοι με τον καρκίνο του τραχήλου, οι λεγόμενοι υψηλού κινδύνου.
Μια καλή αντηλιακή κρέμα είναι αρκετή για να παρέχει προστασία από τον ήλιοΚαμία αντηλιακή κρέμα δεν παρέχει 100% προστασία. Πρέπει να συνδυάζεται με καπέλο, κατάλληλα ρούχα και σκιά.
Οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι καρκίνοςΟι πολύποδες του παχέος εντέρου δεν είναι καρκίνος. Παρουσιάζονται όμως πολύ συχνά όταν αυξάνεται η ηλικία. Κάποιοι από αυτούς ανήκουν στις προκαρκινικές αλλοιώσεις και πρέπει να αφαιρούνται, διότι μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.
Η μαστογραφία έχει πολύ ακτινοβολία και μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημαΗ ακτινοβολία που δέχεται η γυναίκα με τη μαστογραφία είναι ελάχιστη. Ο κίνδυνος είναι αμελητέος! Αντίθετα η τακτική μαστογραφία στις ηλικίες που ενδείκνυται, δηλ πάνω από 40 ετών, μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού έως και 30%!
Το κάπνισμα σε σχέση με την ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων και τη μόλυνση του περιβάλλοντος είναι μια σχετικά αβλαβής συνήθειαΤο κάπνισμα αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία πρόκλησης καρκίνου ανεξάρτητα από όλους τους άλλους επιβαρυντικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες και ευθύνεται για περίπου το 30% του συνόλου των θανάτων από καρκίνο.

Μαρία Δαιμονάκου – Βατοπούλου, διευθύντρια παθολογοανατομικού εργαστηρίου νοσ. Σισμανόγλειο
Βάσια Ρουμελιώτη, υπεύθυνη γραφείου αξιολόγησης υπηρεσιών υγείας- τμήμα εκπαίδευσης και εθνικών αρχείων ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΣΣ. Το κείμενο αυτό δημοσιεύθηκε στο Ενημερωτικό Δελτίο [Φεβ. 2012] του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) του Υπουργείου Υγείας.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου